Dobry lokal gastronomiczny powinien mieć odpowiednio wyposażoną kuchnie. Właściwie dobrane urządzania będą miały duży wpływ między innymi na szybkość przygotowywania potraw. Żaden początkujący restaurator nie odniesie sukcesu w gastronomii, jeżeli jego kuchnia nie jest odpowiednio przygotowana.
O czym warto pamiętać wybierając wyposażenie do lokalu?
Każda kuchnia w lokalu gastronomicznym, niezależnie od profilu jego działalności i wielkości, powinna być wyposażona w profesjonalny sprzęt, koniecznie dostosowany do specyfiki serwowanych w danym miejscu dań. Meble gastronomiczne powinny być nie tylko odpowiednio dopasowane do profilu działalności lokalu, przede wszystkim powinny być solidne i bezpieczne, zarówno dla użytkowników, jak i przygotowywanych posiłków. Wszystkie te wymagania bardzo dobrze spełniają meble nierdzewne.
W wyborze mebli do profesjonalnej kuchni należy sugerować się nike tylko ich ceną, konstrukcją i użytecznością. Warto stawiać na produkty znanych i zaufanych producentów, oferujących solidny sprzęt objęty gwarancją i bardzo dobrym zapleczem serwisowym. Kuchnia w lokalu gastronomicznym musi działać sprawnie i bez przeszkód, więc pewność, że w razie usterki sprzętu, zostanie ona możliwie jak najszybciej usunięta, to dla restauratorów prawdziwa ulga i jeden problem do rozwiązania mniej.
Najlepsze meble do lokalu gastronomicznego
Wybór mebli do gastronomii nie może być dziełem przypadku. Jak wiadomo, muszą być dopasowane do profilu działalności lokalu, a jednocześnie spełniać wszystkie wymogi sanitarne. Najlepsze będą tu więc meble ze stali nierdzewnej. Solidne i łatwe w utrzymaniu w czystości. Na rynku jest ich tak duży wybór tego typu mebli do profesjonalnych kuchni. Do obowiązkowego wyposażenia każdej z nich można zaliczyć przede wszystkim:
- stoły robocze (im większe i bardziej przestronne, tym lepiej),
- szafki,
- półki,
- ciągi grzewcze,
- regały do przechowywania naczyń czy produktów spożywczych,
- zlewy,
- nadstawki,
- wózki.
Oczywiście wybór wyposażenia ze stali nierdzewnej do profesjonalnej kuchni jest jeszcze większy, nie wszystkie jednak elementy sprawdzą się równie dobrze w każdym przypadku (np. wyposażenie cukierni nie sprawdzi się w pizzerii itp.).
Urządzenia grzewcze i chłodnicze
Żaden lokal gastronomiczny nie może funkcjonować bez urządzeń chłodniczych (lodówki, zamrażarki) i grzewczych (piece gastronomiczne, witryny grzewcze, grille lawowe, grille kontaktowe). W obu przypadkach podobnie jak i przy pozostałym wyposażeniu ważne jest ich dopasowanie do lokalu, jego wielkości i specyfiki serwowanych dań.